Headlines

Volle zaal bij lezing over Autisme en Rouw

  

DOESBURG – Woensdag  14 november heeft Jan Braamhorst een lezing gegeven in het uitvaartcentrum “Patrimonium” over Autisme en Rouw. De zaal zat vol met belangstellenden.

In deze presentatie kwam rouwverwerking aan de orde. Verwerking van verlies vindt niet alleen bij sterven plaats: rouwverwerking komt ook voor bij een scheiding bijvoorbeeld.

Verwerking van verlies is een uniek menselijk proces. Er werd ingegaan op de verschillen in rouwverwerking gedurende diverse leeftijdsfasen, culturen en tijd.

Een belangrijk deel van de presentatie was gewijd aan het specifieke proces van het verwerken van verlies bij mensen met een autistische stoornis.

 

Mensen met een autisme spectrumstoornis die geconfronteerd worden met rouwverwerking hebben het niet makkelijk. De vraag is of ze echt kunnen begrijpen wat er aan de hand is en ze kunnen gedrag vertonen dat niet overeenstemt met ons verwachtingspatroon. Een dergelijke reactie kan leiden tot teleurstelling, tot onbegrip en onzekerheid over hoe je moet handelen bij veel mensen.

 

Onbegrip is er van beide kanten: zowel vanuit de mens met ASS naar “gewone” mensen toe, als andersom. Te gemakkelijk houden we namelijk vast aan de regie die we geleerd hebben toe te passen in zulke situaties.

Hoe informeer je mensen met ASS? En hoe betrek je hen bij de gebeurtenissen en rituelen? Je leert meer over het gedrag dat zich in deze situaties kan voordoen. Het toverwoord in deze is “afstemming”.

 

In deze presentatie werden unieke filmfragmenten vertoond die het verhaal op een zeer bijzondere wijze ondersteunen.

 

De lezing werd verzorgd door Jan Braamhorst. Hij is werkzaam bij de Onderwijsspecialisten als ambulant begeleider en werkzaam als consulent op dit gebied.