Een duurzame uitvaart en een ecologische uitvaart zijn niet hetzelfde. Bij een ecologische uitvaart ligt de nadruk op het milieu, bij een duurzame uitvaart meer de nadruk voor mens en milieu en de levensduur van de materialen.

Op dit moment kun je nog geen 100% duurzame of ecologische uitvaarten verzorgen. De wet is daar momenteel nog niet op ingericht. In de toekomst hopen we dat er nieuwe technieken mogen worden toegepast. Zoals Resomeren of Cryomeren.  Resomeren is een lichaam laten oplossen in een chemisch bad (watercrematie). Cryomeren is een techniek waarbij een lichaam wordt bevroren.

De keuze bij een uitvaart is momenteel begraven of cremeren. Een crematie geeft veel CO2 uitstoot omdat de meeste crematoria werken op gas. Momenteel zijn er in Nederland ook crematoria die op groene elektrische stroom werken. Helaas nog niet in de buurt van Doesburg. In het crematorium van Zutphen zal de crematieoven worden omgebouwd tot een hybride werkende oven. Deels op gas en deels op elektra.

Begraven is duurzamer dan cremeren. Men moet dan wel rekening houden met materiaal van de kist. Deze zou van wilgentakken kunnen zijn of zelfs van karton. Ook bij de keuze van de kleding van de overledene kan rekening worden gehouden met milieu aspecten, natuurlijke stoffen i.p.v. synthetische. Als men het dan echt duurzaam wil aanpakken dan kan men gaan voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats, of bijvoorbeeld een boom plaatsen ter nagedachtenis.

Er zijn natuurlijk ook een aantal andere zaken waarbij men rekening kan houden tijdens een uitvaart. Te denken valt aan een digitale rouwkaart in plaats van papieren kaarten. Of een online condoleance register. Onze medewerkers kunnen u daar vakkundig over informeren. Men kan ook kiezen om geen bloemen mee te nemen maar te vragen om een donatie voor een goed doel. Het kweken en vervoeren van bloemen zijn milieu belastend.

Het vervoer van de overledene kan ook op een duurzame, milieuvriendelijke manier. Voor korte afstanden kan er worden gelopen met een baar of zelfs gebruik worden gemaakt van een rouwbakfiets. Voor langere afstanden kan men gebruik maken van een elektrische rouwauto.

Ondanks dat een uitvaart helaas nog niet 100% duurzaam of ecologisch kan worden uitgevoerd kan men met bovenstaande tips wel je steentje bijdrage aan de natuur. En maakt dit afscheid een uniek afscheid.